Tűzmegelőzési felhívás

A gyerekekre külön figyelni kell

Az utóbbi hetekben nőtt a lakástüzek kialakulásának veszélye, hiszen az emberek nagy része több időt tölt otthonában. Kiemelt figyelmet kell fordítani a gyerekekre, hiszen ők hajlamosak elbújni a veszély elől, mintsem hogy jelezzék hollétüket, ezért egy füsttel telítődött helyiségben nehéz megtalálni őket.

A lakástüzek egy része valamilyen gyermeki tevékenységre vezethető vissza, és a tragikus kimenetelű tűzesetek csaknem öt százalékában is tíz évesnél fiatalabb gyerek az áldozat. A tűzzel összefüggő balesetek, káresetek megelőzése nem hanyagolható el a járvány időszaka alatt, annak ellenére sem, hogy a családok együtt vannak. A gyerekek a szülői figyelem hiányát kihasználhatják, könnyen öngyújtóhoz vagy gyufához juthatnak. Éppen ezért fontos, hogy soha ne hagyjuk őket egyedül, és ne legyen elérhető helyen tűzgyújtásra alkalmas eszköz. 

A tűzesetek nagy része a tűzhelyen felejtett étel, étolaj meggyulladásából keletkezik. Nagyobb veszélynek van kitéve az, aki gyúlékony, műszálas, vagy bő szabású ruhadarabokat visel. Ügyelni kell arra, hogy az edény alól kicsapó láng ne kaphasson bele a ruhánkba vagy az edényfogó kesztyűbe, és arra is, hogy a tűzhely közelébe ne engedjünk gyermeket. Az éppen használaton kívüli elektromos berendezéseket célszerű kikapcsolt állapotban tartani, és a felügyelet nélkül hagyott égő gyertya is veszélyes lehet, ha pedig gyerek van a közelben, azt fellökheti, megdobhatja, a közelébe valamilyen égő anyagot helyezhet, és meg is van a baj.

A gyerekeket most alaposan fel lehet készíteni arra, hogy tűz esetén milyen módon tudják a lehető leggyorsabban elhagyni a lakást, hogyan hívhatnak a leggyorsabban segítséget. A tudatos tűzvédelmi neveléssel a tűzesetek, sérülések és a jelentős tűzkárok megelőzhetőek.

A katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt fektet a megelőzésre, a gyerekeknek minden évben alkotói pályázatot hirdet. Ennek keretében többféle módon kifejezhetik a tűzvédelemmel, tűzoltással kapcsolatos ismereteiket, az idei felhívás a következő linken érhető el.

 

 

A szabadtéri tüzek megelőzhetők

A többnyire csapadékmentes és enyhe tavasz sokakat csábít a szabadba, zajlanak a kerti munkák. Ebben az időszakban a legnagyobb veszélyt a száraz aljnövényzet és avar jelenti, amelyben könnyen és gyorsan terjed a tűz. A szabadban keletkezett tüzek 99 százalékát emberek okozzák.

Idén már 6 ezer alkalommal riasztották a tűzoltókat szabadtéri tűzeset miatt az országban. Ketten életüket vesztették, huszonhárman pedig megsérültek. Vas megyében az évben ezidáig 93 alkalommal riasztották szabadtéren keletkezett tüzek megfékezéséhez.

Belterületen a kerti zöldhulladék elégetésére csak ott van lehetőség, ahol az önkormányzatnak van olyan rendelete, amely pontosan szabályozza, mely napokon, milyen időintervallumban szabad a kertben zöldhulladékot égetni. Ilyen szabályozás hiányában tilos ez a tevékenység. Tűzgyújtási tilalom esetén akkor sem megengedett a tűzgyújtás, ha azt egyébként más jogszabály megengedi.

A károk akkor előzhetőek meg a legkönnyebben, ha tisztában vagyunk a biztonságos szabadtéri tűzgyújtás és a tűzmegelőzés alapvető szabályaival. A külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal kell az illetékes hivatásos katasztrófavédelem területi szervnél írásban jelezni. A szabad területen keletkező tüzek 45 százalékában belterületen csapnak fel a lángok, így tűzgyújtási tilalom esetén fontos, hogy ha az önkormányzati rendelet ezt megengedi, akkor is legyünk erre tekintettel – javasolja az Országos Tűzmegelőzési Bizottság. A szabadtéri tűzgyújtás feltételeit az Országos Tűzvédelmi Szabályzat tartalmazza, a jogszabálytól eltérő, vagy hatósági engedély hiányában végzett tűzgyújtási tevékenység tűzvédelmi bírságot von maga után!

A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról. Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyelet alatt tudunk tartani. Tájékozódjunk a várható időjárásról, mert a szél kedvez a tűz gyors tovább terjedésének.

Baj esetén haladéktalanul hívni kell a 112-es segélyhívószámot.

 

Szabadtéri tüzek megelőzése: https://vmek.hu/hu/hirek/szabadteri-tuzek-megelozese/

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben