Tájékoztatás

Kamaránk elnöksége 2016. április 19-i ülésén tájékoztatást hallgatott meg a Vas Megyei Kormányhivatal illetékeseitől a telekalakításokkal kapcsolatos eljárási gyakorlat megváltozásáról.

Az eddigiekben azon építési telkeknél, ahol a telek területét – zömmel közlekedés- és közműfejlesztés céljára való igénybevétel miatt – szabályozási vonal érintette, az alkalmazott gyakorlat az volt, hogy építés-engedélyezési eljárás során a szabályozási vonal mentén kialakításra került a fejlesztés megvalósításához tervezett telekállapot, és a telekből leválasztott rész önálló ingatlanként került bejegyzésre. Ez esetenként később hátrányos következményekkel is járhatott a kérelmező számára.

A továbbiakban ezért a telek szabályozási vonalon túli, közút felől eső részének igénybevételére – így az ingatlan határvonalainak módosítására is - csak a fejlesztés megvalósulását közvetlenül megelőzően kerül sor.

Az engedélyezési eljárás során az építési hatóság a beépítési korlátozásokról tájékoztatást ad, de a tervezők felelőssége továbbra is fennáll, hogy előzetesen tájékozódjanak a hatályos Helyi Építési Szabályzatban és Szabályozási tervben rögzített feltételekről és korlátozásokról, és azokat a tervezés során tartsák be! Az építési telek szabályozási vonalon túli, közút felőli részének – fejlesztési célra szánt – területe továbbra sem kezelhető az építési telek egyenértékű részeként, annak a tervezett szabályozási céltól eltérő építési célú igénybevétele – akár ideiglenesen is – korlátozott, illetve nem megengedett. Ezért a tervezőnek is körültekintően kell eljárni, a tervezés során a tervezett állapotnak megfelelően kell figyelembe venni a beépítési paramétereket (beépítettség, zöldfelület stb.), elő-, oldal-, hátsókert méretét betartani. A szabályozási vonalat – az általa szabályozási célra lehatárolni jelölt telekrész kerületi és területi méreteivel - a helyszínrajzon fel kell tüntetni, a telekrészre vonatkozó korlátozásokat a műszaki leírásban szerepeltetni, az építtetőt (megbízóját) a feltételekről tájékoztatni szükséges.

A Vas Megyei Kormányhivatal ezzel kapcsolatos szakmai álláspontja a következő:

Abban az esetben, ha egy telken a HÉSZ a közút területének bővítése, korrekciója (közlekedési terület bővítése) érdekében szabályozási vonalat tüntet fel, de a telek egyébként a beépítés, az építési telek jogszabályokban és a HÉSZ-ben meghatározott követelményeknek, paramétereknek megfelel, csak ezen körülmény miatt telekalakításra (a szándékolt közlekedési terület lokális, mozaikszerű végrehajtására) nem kell, hogy sor kerüljön, ha a közterületi (közúti) kapcsolat egyébként adott; ilyenkor a telek az Étv. fő szabályainak megfelelő jogértelmezés szerint „rendezettnek” tekintendő.

A szabályozási vonalból adódó valamennyi építésügyi és építésjogi jogkövetkezményt természetesen a tervezés, valamint az engedélyezési, illetve bejelentés köteles építési munkák ellenőrzési eljárása során meg kell tartani, érvényre kell juttatni.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben