Kamarai kirándulás: Pécs

Az utazás során elsősorban Pécs és környékének felfedezése a cél, ám a túra során kamarai tagjaink nemcsak a tájegység építészeti kultúrájával ismerkedhetnek meg, de a munkás hétköznapok közötti pihenő lehetőséget ad egymás jobb megismerésére is. A szakmai út - tapasztalataink szerint - jó lehetőséget ad az építészek összetartozásának erősítésére.

A szakmai útra elsősorban a Vas Megyei Építész Kamara tagjait várjuk - természetesen lehetőséget adva + 1 fő jelentkezésének. Amennyiben a busz (40-50 utas) férőhelyeit saját kamaránk tagjai nem töltik be, úgy szélesebb körben is meghirdetjük a szakmai kirándulást.

Időpont: május 18-22.

(5 nap/ 4 éj)

Pécs és környéke építészeti és természeti látnivalói

1. nap:

A Szombathelyi indulást követően útközben megállást tervezünk a Kis-Balatonnál. Bár közel van, de inkább a Balatont ismerjük, a Kis-Balaton szépségeinek megismerésére általában nem adunk időt. Most megtekinthetjük a Kis-Balaton házat Zalaváron és a Kis-Balaton Látogatóközpontot Fenékpusztán. A látogatóközponttól vezetett túra keretében bejuthatunk a Diás-szigetre, ahol a Tüskevár és a Téli berek Matula kunyhója áll, mellette az író, Fekete István emlékházával. A túra közben gyönyörű helyeken barangolhatunk, és láthatjuk a Kis-Balaton páratlan növény és állatvilágát. A túra után még megtekintjük a Kányavári-szigetet és kilátóból nézünk körül a Kis-Balatonon felett.

Továbbindulva Kaposváron állunk meg, ahol a volt városi főépítész, L. Balogh Krisztina vár minket. Vezetésével, és szakmai irányításával építész szemmel nézhetjük meg Kaposvár városát. A tervek szerint bejárhatjuk a felújított Csíky Gergely Színházat, illetve a szintén a közelmúltban felújított Rippl-Rónai Emlékház és Látogatóközpontot. Meghívást kaptunk a Somogy Megyei Építész Kamarától egy közös ismerkedő beszélgetésre, látogatásra is.

Kaposvárról érjük el az esti órákban pécsi szálláshelyünket.

2. nap:

A második nap felfedezzük Pécs látványosságait. Megtekintjük a felújított Pécsi Bazilikát, a mellette lévő Cella Septichora Látogatóközpontot. Mindkét nevezetesség megtekintéséhez szakmai vezetést kapunk. Ezután ellátogatunk a Csontváry Múzeumba és a Vasarely Múzeumba, majd utána a Zsolnay Múzeum következik. Séta közben - a pécsi utcákon lépdelve - érzékelhetjük a város szépségét, egyediségét, láthatjuk a Modern Magyar Képtár épületének üvegházát, a lakatfalat és sok más érdekességet is.

Természetesen sort kerítünk a Dzsámi meglátogatására is. A nap végeztével a Széchenyi téren, a Király utcában és a Ferencesek utcájában barangolva fedezhetjük fel Pécs városának esti fényeit.

3. nap:

A harmadik nap reggelén a Terrán Tetőcserép Gyártó Kft. telephelyére megyünk, ahol egy teljes Terrán napot rendeznek nekünk. Ennek keretében egy sor szakmai előadást hallgathatunk meg, de ami sokkal fontosabb, a gyakorlati bemutatókon, kényelmes körülmények között ismerhetjük meg a cserépfedés szakmai alapvetéseit, többek között a napelemes cserépfedés készítését is. Körbejárhatjuk a napelemes tetőcserép gyárat, megismerve a gyártás folyamatát. Ezután a délutáni órákban Bólyba megyünk, ahol a beton tetőcserépgyártó gyárat is megtekinthetjük, majd egy bólyi referencia óvoda napelemes tetőcserép projektjét ismerhetjük meg közelről a helyszínen.

Az esti órákban térünk vissza pécsi szállásunkra.

4. nap:

A negyedik nap felfedezzük Pécs környékének érdekes helyszíneit. Először Siklósra utazunk, ahol megnézzük Magyarország egyik legépebben megmaradt várkastélyát. Ezután (amennyiben a vízállás engedi), hajózunk a Dráván. A sétahajózás során (kb. 1,5 óra), a Kormorán szigetet is láthatjuk, majd Villánykövesdre utazunk, ahol a domboldalon két-három utcaszinten elhelyezkedő, 57 darab, egymáshoz tapadó pincéből álló pincesor láttán mindenkinek nyilvánvaló, hogy egy nagy hagyományú szőlővidéken jár. A műemléknek védett együttes párját ritkító építészeti érdekesség különleges fotótéma. A pincesoron végighaladva kóstolhatjuk a vidék jellegzetes borait (és finom borkorcsolya-falatokat). A kellemes borozás után visszaérkezünk Pécsre, a szállásunkra.

5. nap:

Ötödik nap - a szálloda elhagyása után - Pécs modern építészetével ismerkedünk. Ellátogatunk a Zsolnay Kulturális Negyedbe, ahol vezetéssel végigjárjuk a régi Zsolnay Gyár területét és épületeit. Ezután a Kodály Központ modern épületéhez megyünk, majd megtekintjük a Pécsi Könyvtár és Tudásközpont épületét is. A modern építészet után felmegyünk a Tettyére és megnézünk egy reneszánsz rompalota modern felfogású felújítását, állagmegóvását. Ezután a Tettye alatt lévő Mésztufabarlangot látogatjuk még meg.

A kirándulás végeztével a késő esti órákban érünk haza, Szombathelyre.

Részvételi díj: 85.000 Ft/fő

(legalább 35 fő jelentkezése esetén)

A részvételi díj tartalmazza:

az autóbuszos utazást

szállást a városközpontban, a pécsi Palatinus Grand Hotel gyönyörűen felújított, szecessziós, belvárosi épületében, 2-3 ágyas standard szobákban, fürdőszobával, hajszárítóval, televízióval, vízforralóval és kávé-és tea bekészítéssel, WIFI-vel, idegenforgalmi adóval

gazdag választékú büféreggelit

félnapos pécsi helyi idegenvezetést

A részvételi díj nem tartalmazza:

egyágyas felár: 30.000 Ft/fő

fakultatív büfévacsora a szállodában: 4.000 Ft/fő/alkalom

hajózás a Dráván: 2.500 Ft/fő

Villánykövesdi bortúra: 5.900 Ft/fő

belépőjegyek és helyi tárlatvezetések: ~20.000 Ft/fő

Az előzetesen tervezett programok változhatnak a nyitvatartási idők és a programok torlódása esetén.

A Vas Megyei Építészkamara az építész kamara tagjai részére a részvételi díj 50 %-át, a belépőjegyek 100 %-át átvállalja.

A Terrán szakmai nap a kamarai tagok részére 3 szakmai pontot ad.

A szakmai út a kamarai tagok részére várhatóan 4 szakmai pontot jelent. A szakmai út akkreditálása folyamatban van.

A szakmai útra jelentkezni személyesen a Vas Megyei Építész Kamara irodájában (Szombathely, Thököly I. u. 14.) ügyfélfogadási időben, telefonon a 06-30/301-4149 telefonszámon, vagy e-mail-ben az info@vmek.hu címen lehet.

Jelentkezési és fizetési határidő: április 15.

A nagy érdeklődésre tekintettel a részvételt a jelentkezések sorrendjében tudjuk biztosítani.

Partnerünk a VenToura Travel Utazási Iroda.

Főcímkép: Pécsi Infó

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben