Módosult az Országos Tűzvédelmi Szabályzat

Tisztelt tervezők, kivitelezők, felelős műszaki vezetők!

Felhívjuk a figyelmet, hogy az idei évben több tűzvédelmet érintő jogszabályváltozás is történt, melyek közül most a legfontosabbakat röviden ismertetjük.

1. A Magyar Közlöny 66. számában kihirdetésre került 8/2022. (IV. 14.) BM rendelet, ami módosítja az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló (továbbiakban: OTSZ) 54/2014. (XII. 5.) BM rendeletet.

2. A jogszabályi hivatkozás marad az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet, csak módosul az OTSZ! Hatályos: 2022. 06. 13.

3. A közlöny állapot a mérvadó.

4. Elérhető és letölthető a jogszabály változása és összehasonlító dokumentuma is több internetes felületről: https://njt.hu/; http://vedelem.hu/hirek/0/3617-uj-otsz-%E2%80%93-tvmi-kkel-konyvjelzokkel-szerkesztett-valtozat;

5. A jogszabály változásával a Tűzvédelmi Műszaki Irányelvek (továbbiakban: TvMI) is módosulnak, melyek szintén 2022. 06. 13-tól lesznek hatályosak. A TvMI-k ingyenesen letölthetők az alábbi linkről: https://www.katasztrofavedelem.hu/213/tuzvedelmi-muszaki-iranyelvek

6. Fontos, hogy az OTSZ és TvMI-k használata előtt annak alkalmazására vonatkozó előírásokat olvassák el.

7. További fontos változás az idei évben, hogy a kérelemre induló tűzvédelmi hatósági ügyeket az 1996. évi XXXI. törvény 14/A §-a alapján a tűzvédelmi hatóság Integrált Hatósági Rendszeren (továbbiakban: IHR) keresztül elektronikusan intézi.

8. Az IHR rendszer az alábbi linken https://ugyfelportal.katved.gov.hu; ügyfélkapus azonosítással működik. Ezen rendszeren lehet Pl.: tűzjelző, tűzoltó berendezés létesítési, használatbavételi engedélyezési ügyet, tűzeseti hatósági bizonyítvánnyal kapcsolatos ügyet vagy tűzvédelmi szakvizsgáztatással, oktatással kapcsolatos ügyet intézni.

9. Az alábbi linkről pedig a BM OKF központi képzése tekinthető meg az OTSZ és TvMI-k vonatkozásában: https://youtu.be/ImICnNqA8SE

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdés merülne fel úgy a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál vagy az illetékes Katasztrófavédelmi Kirendeltségnél (Szombathely, Sárvár, Körmend) lehet érdeklődni.

Roboz József tű. alezredes

tűzoltósági tanácsos

szolgálatvezető

Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Katasztrófavédelmi Hatósági Osztály

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben