Szakmai kirándulás

Ismét szakmai kirándulásra indul a Vas Megyei Építész Kamara. Ősszel négynapos autóbuszos utazásra hívjuk tagjainkat, ezúttal Morvaországba. Székhelyünk Brno lesz, meglátogatjuk Morvaország legszebb helyeit. Útba ejtjük többek között Pernstejn, Telc, Bouzov, Olmütz történelmi városait, megcsodáljuk a Morva-karszt természeti szépségeit. Természetesen a megszokott feszített tempó mellett lehetőség lesz a híres cseh sörök, és a hagyományos cseh ételek megkóstolására is.

Sajnálatos módon az országos kamara idén már nem tudja támogatni a szakmai kirándulást, így a részvételi díj összege: 110.000 Ft/fő, amely összeg a belépőjegyek árát nem tartalmazza.

Jelentkezni a kamara titkárságán lehet:

- személyesen nyitvatartási időben (Szombathely, Thököly I. u. 14.)

- telefonon (+36303014149)

- e-mail-ben (info@vmek.hu)

A jelentkezést a beérkezés sorrendjében fogadja a titkárság.

Szakmai kirándulás Morvaországba

(4 nap/ 3 éj)

Időpont: 2023. október 5-október 8. (csütörtök-vasárnap)

1. nap:

Indulás Szombathelyről 6 órakor

Folyamatos utazás rövid pihenőkkel Csehország keleti részébe, Morvaországba. Első programpontként Kromerizbe utazunk, melynek belvárosa 1998-tól a világörökség része. Itt sétálunk a Fő téren, bejárjuk az Érseki-palotát és a Virágoskert (Park Kvetna Zahrada) területét. Ezt követően folytatjuk utunkat a morva fővárosba, Brno-ba, ahol felfedezzük a város legszebb és legérdekesebb látnivalóit. Felmegyünk a várba (Hrad Spilberk), majd meglátogatjuk a Mies van der Rohe által tervezett Tugendhat villát. Látni fogjuk a gótikus Szent Jakab templomot, a Szent Péter és Pál székesegyházat, a Fő tér épületeit, és a kapucinus templomot is. Aki szeretné hátborzongató túrát tehet a Szent Jakab templom alatti sírkamrákban és megtekintheti a mumifikálódott kapucinus szerzeteseket is. A városnézést követően elfoglaljuk brno-i szállásunkat a négycsillagos Hotel Continental-ban, majd este lehetőség nyílik a helyi gasztronómia megismerésére és helyi sörök kóstolására is.

2. nap:

Reggelit követően Pernstejn városába indulunk, hogy a Morvaország egyik büszkeségeként és az amerikai filmesek kedvelt forgatási helyszíneként álló, roppant falaival gyönyörűen fennmaradt gótikus lovagvárat járjuk be. Ezt követően Telčbe folytatjuk utunkat. A város mai képe a 16. században alakult ki, így ma is sok-sok gótikus és reneszánsz épülettel kápráztat el minket. Egykori városfalának darabjai városszerte megtalálhatók. Az óváros szinte túl tökéletes ahhoz, hogy igaz legyen. A történelmi városközpont 1992 óta a világörökség része. A kimerítő városnézés után egy igazi különlegesség megismerésére indulunk. A Porta Coeli ciszterci apátság ugyanis az egyetlen működő ciszterci kolostor a Cseh Köztársaságban. Az 1233-ban alapított kolostor épületegyüttese már önmagában is nagyszerű látnivaló, ám a kolostor területén 1942-ig sört főztek. Ezt a hagyományt néhány évvel ezelőtt újjáélesztették, így csodás környezetben finom söröket is kóstolhatunk egy üzemlátogatással egybekötve. A sörkóstolót követően visszautazunk Brno-ba.

3. nap:

Reggeli után a barlangjairól és szakadékairól híres morva karsztvidékre utazunk. Ezek közül mi a leghíresebbet, a Punkva-barlangot járjuk be, amelynek bejárata egy völgyből nyílik. Már a barlang megközelítése is kalandos: lanovkával ereszkedünk le a völgybe. A vezetett túra két részből áll, az első, ún. száraz szektor 810 m hosszú, a másodikat, egy 440 m hosszú szakaszt pedig egy földalatti patakon, elektromos hajtású csónakokban tesszük meg. Végig sétálva a barlangon, a Macocha- szakadék aljáról nézhetünk fel közel 140 méter mélységből, az óriási lyuk alján egy 49 m mély tó csillog. Visszatérve a csónakokhoz, pár perc alatt kicsorgunk a barlang kijáratához. A felvonóval visszautazunk autóbuszunkhoz, majd folytatjuk utunkat Bouzovba. A romantikus várkastély ma is kifogástalan állapotban várja látogatóit. Filmforgatások híres helyszíne volt az épület, amely Csehország egyik leglátogatottabb erődítményeként turisták százezreit vonzza évről-évre. Végül Olmützbe érkezünk, s teszünk egy sétát a belvárosban. Olmütz a fallal körülvett, nagy kiterjedésű óvárosával Csehország legszebb városai között van, s az utcák a templomokon kívül gyönyörű tereket, barokk szobrokat és szökőkutakat is rejtegetnek. A városnézést követően visszatérünk Brno-ba.

4. nap:

A reggelit követő Brno-i búcsúséta után két meseszép kastély felfedezésére indulunk. A napot a barokk stílusú Valticei kastély megtekintésével kezdjük, amely a Lichtenstein család 17. századi rezidenciája volt. A kastély meglátogatása után folytatjuk utunkat a romantikus stílusban épült Lednicei kastély felé. A kastélylátogatás után megmászhatjuk a kastély parkjában található 60 m magas minaretet, ahol gyönyörű kilátás kárpótol a fáradozásért. A hatalmas park területét önállóan bejárva pihenhetünk az árnyas padokon, közben megkóstolva a különleges cseh ízeket, söröket és fagylaltot. Ezután hazautazunk. Várható érkezés Szombathelyre az esti órákban.

Részvételi díj: 110.000 Ft/fő

(legalább 35 fő jelentkezése esetén)

A részvételi díj tartalmazza:

 az autóbuszos utazást

 idegenvezetést Brno-ban és környékén

 szállást Brno-ban, a Hotel Continental****-ban a városközpontban, 2 ágyas, fürdőszobás szobában

 svédasztalos reggelit

 baleset-, betegség-és poggyászbiztosítást

 VOX/headset készüléket (Brno-ban adja át a helyi idegenvezető)

A részvételi díj nem tartalmazza:

 Egyágyas felár: 27.000 Ft/fő

 Vacsora a szállodában: 390 CZK/fő/alkalom

 Belépőjegyek – (tájékoztató árak teljes áru belépőjegyhez)

o Valtice kastély: kb. 300 CZK/fő

o Lednice kastély: kb. 420 CZK/fő

o Brno

 csontkamra: kb. 150 CZK/fő

 múmiák: kb. 150 CZK/fő

 Tugendhat villa: kb. 400 CZK/fő

o Pernstejn kastély: kb. 340 CZK/fő

o Porta Coeli kolostor sörmanufaktúra látogatással és kóstolással: kb. 300 CZK/fő

o Punkva-barlang és Macocha szakadék lanovkával: kb. 480 CZK/fő

o Bouzov kastély: kb. 440 CZK/fő

o Kromeriz: kb. 240 CZK/fő

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben