Helyszín: TIT, Kőszegi utca 2. előadóterem

Időpont: 17 óra

20. századi görög regionális modern építészet

Gácsi Zsuzsi (Építész Szakkollégium) előadása

"Az Építész Szakkollégiumból egy kisebb csapattal tavaly tavasz óta kutatjuk a 20. századi görög regionális modern építészet témáját, aminek kiindulópontja Dimitris Pikionis által tervezett akropoliszi ösvények voltak. A sok szempontból különleges 20. századi görög építészeti történetet házak és szövegek kutatásával, görög teoretikus és építészettörténészekkel való beszélgetéssel, illetve egy utazás során próbáltuk minél jobban megismerni.

A témával kapcsolatban egy előadássorozat is zajlott Ösvény és négyzetháló – Regionalizmus és modernizmus határán címmel, ahol görög és magyar előadók segítségével próbáltuk körbejárni, hogy mit is jelentett a 20. században az akkori görög építészetben az ösvény és négyzetháló, azaz a regionális, egyedi és helyhez kötődő építészet és a modernista, univerzális és racionális építészet dilemmája, és mit jelent ez a dichotómia számunkra ma.

A kutatás közben érdekes szálként egy itthoni, Szombathelyhez kötődő történet is felszínre bukkant, mégpedig Szilágyi István, egykori szombathelyi főépítész Aris Konstantinidisról szóló könyvének és egy hozzá kötődő görögországi utazásnak története, aminek nyomait mind itthon, mind Görögországban sikerült kicsit feltárnunk."

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben