Debreceni cívisházak vándorkiállítás

2021. október 6-án nyílt meg a Debreceni cívisházak egykor és most kiállítás Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara székházának kiállítótermében.

HARANGI Attila és LÖKI Viktor 2019 és 2021 között 21 debreceni cívisház és lakóik történetét dokumentálták.

A könyv alapja a helyszínbejárás során készített fotósorozat a házakról és lakóikról, illetve az interjúk formájában rögzített történetük. A jelenlegi lakóktól elsőkézből megismert, személyes hangvételű történeteket a tudományos igényű levéltári kutatások során feltárt korabeli források adatai egészítik ki. A debreceni cívisházakról írt összefoglaló tanulmány helyezi kontextusba, és segíti értelmezni az egyesházak történetét.

A szerzők arra vállalkoztak, hogy a bemutatott 21 ház által átfogó képet kaphasson az olvasó Debrecen cívisházairól, a szakma és a nagyközönség egyaránt. Az volt a céljuk, hogy feltárják, mit jelent a múlt, a házak és a cívisek története a jelenben, ami a jövőjük alakításához, a megőrzésükhöz is hozzájárulhat.

A kiállítást rendezte: Hajdú-Bihar Megyei Építész Kamara

Kurátorok: Harangi Attila, építészmérnök, a Magyar Művészeti Akadémia Művészeti Ösztöndíjasaként 2020 és 2023 között kutatja a debreceni cívisházakat és a Monarchia korabeli alföldi polgárházakat, illetve Löki Viktor, biológus, fotós

A tablókat és a kiállítás arculatát készítette: Mező Anikó, tervezőgrafikus

Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata

A debreceni cívisházak és lakóik nyomában című bemutatkozás december 13-án, kedden 17 órakor nyílik a budapesti FUGA-ban.

Információ:

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA

4028 Debrecen, Sarló utca 3. Fszt.

Email: hbmepkam@net-portal.hu

Honlap: www.hbmek.hu

Tel: +36 52 349 075

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben