Herényi Esték: Kárpátaljai utazások

Puklerné Kovács Erika építészmérnök élménybeszámolója

Időpont: 2022.10.28. 18 óra

Helyszín: Herényiek Háza (Szombathely, Béke tér 7.)

A Herényi Esték mostani vendége Puklerné Kovács Erika építészmérnök lesz, aki saját szavaival adott ízelítőt az élményeiből: "2008-ban a horvát tengerparton olvastam az anyukámtól kölcsön kapott Nők lapját, ahol volt egy cikk, miszerint Kelet-Szlovákia fatemplomai világörökségi védelem alá kerültek. Akkor nagyon fellelkesedtem, de az első „fatemplom túrára” csak 2012-ben került sor. Építészkollégáimmal csodálatos négy napot töltöttünk Kelet-Szlovákiában, és egy kis kiruccanásnyira kimentünk Lengyelországba is. Aztán sok-sok olvasás után kiderítettem, hogy az igazi „fatemplom kultusz” Kárpátalján van. 2013. áprilisában mentünk is. Aztán követte egy kis kihagyás után Bukovina, a festett kolostoraival, persze, hazafelé a Máramarosi fatemplomok, végül 2016-ban Kárpátalja déli része. Utazásaink nem értek véget, jártunk Dél-Csehországban várakat, városokat nézni. Azóta az építészkollégákkal a COVID és egyéb körülmények miatt a sorozat megszakadt.

Viszont herényi barátainkkal jártunk már a komáromi erődrendszerben, tanulmányoztunk „kerek” templomokat, többször megnéztük a Vörsi Betlehemet. Rendszeresen járunk mindkét lovasszínházba, valamint a Kőszegi Várszínházba. Legutóbb a Plitvicei-tavaknál gyalogoltunk fejenként 27-33 000 lépést, majd a második napon levezetésül megnéztük Slunj városkát, a mini Plitvicét vízi malmaival, vízeséseivel.

Igazán az én érdeklődésem a természeti és az épített környezet egymással való kapcsolata. Ennek ez a városka teljes egészében megfelelt.

Nagyon szeretem tudásomat és az épített örökséggel kapcsolatos ismereteimet másoknak, a hozzám közel állóknak átadni, ezért próbálok újabb és újabb utakat szervezni.

Ez az előadás nem építészeknek szól, sajnos a jelen politikai helyzetben ezt a csodálatos helyet nem lesz többet lehetőségünk megnézni. A fatemplomok állapota gyorsan romlik, azok igazán nagyon komoly állagmegóvást igényelnének. Erre jelen helyzetben sem pénz, sem energia nincs. Mi viszont láttuk, így szívesen megmutatom az érdeklődőknek.

Ugyanakkor szó lesz a nemzeti parkokról, az Árpád-vonalról, a rengeteg tavaszi virágról. És a magyar emlékekről egyaránt. Jártunk piacon és kocsmában, utaztunk esőben, hóban, sárban napsütésben….. Rengeteg emlék, és két nagyon nagy kaland, igazi időutazások. Én bármikor mennék újra."

Mindenkit szeretettel várunk!

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben