A 2019. évi Szent Márton Díjkiosztó Gála díjazottai

Az önkormányzat az idén is kitüntetéssel ismerte el azok munkáját, akik a saját területükön hosszú éveken át sokat tettek a közösségért, a városért.

 

Gáspár Péter - ÉHEN GYULA-DÍJ

„Éhen Gyula-díj” adományozható annak a magyar, illetve kivételesen indokolt esetben nem magyar állampolgárságú személynek, aki Szombathely város gazdaságának fejlesztése, városépítészetének, gazdaságfejlesztésének, környezetvédelmének érdekében hosszabb időn keresztül végzett munkájával kiemelkedő érdemeket szerzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Gáspár Péter kapta.

Gáspár Péter a Gáspár Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője, vezető-tervezője. Iskolai végzettség, egyéb tanulmányok: 1979-1982 Pollack Mihály Műszaki Főiskola Mélyépítési Szak Okleveles üzemmérnök; 1984–1988 BME Építőmérnöki Kar Szerkezetépítő mérnök.

Munkahelyek, munkakörök:

1984–1988 Vas megyei Építőipari Vállalat Építésvezető

1988–1996 AGROBER Szombathely Építész tervező

1996- Gáspár Mérnöki Iroda Kft. Szombathely ügyvezető, vezető tervező

Számos középület, lakópark tervezésében, műszaki ellenőrzésében vett részt:

Szombathely, Kárpáti Kelemen lakópark 8 épület 19 lakás (építész tervek elkészítése)

Szombathely, Szent István lakópark 42 lakás (építész tervek elkészítése)

WESTPANNON Kft. PENNY MARKET Szombathely, Körmendi út

Szombathely Városi Nyomozó Ügyészség rekonstrukciója (építész tervek elkészítése)

Evangélikus Egyházközség Szombathely Reményik Sándor Evangélikus Általános iskola átalakítása és bővítése

Nagy Lajos Gimnázium Szombathely felújítási munkái

Kereskedelmi és Vendéglátói Szakképző Iskola és Kollégium Szombathely felújítási munkái, valamint sok más létesítmény tervezése.

Díjak, Kitüntetések: Hefele-díj 2012.

 

Pothárn László Péter - HEFELE-DÍJ

„Hefele-díj” adományozható annak a személynek, aki a városfejlesztés, a városépítés, területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő munkát végzett és ezzel közmegbecsülésre tett szert. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Pothárn László Péter kapta.

Pothárn László Péter 1985-ben érettségizett a Nagy Lajos Gimnáziumban, majd a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1990-ben szerzett oklevelet. 1992-ig Szombathelyen, a Vas Megyei Tervező Vállalatnál dolgozott, majd annak megszűnése után 1993-tól egy magán tervezőcégnél (Tirbus Kft.) alkalmazták beosztott tervezőként. 1995 óta dolgozik önálló építészként, 1997-től társtulajdonosa a Pannon ArchikonKft.-nek, amely elsősorban építészeti tervezéssel foglalkozik. 1997-ben lett a Vas Megyei Építész Kamara tagja. 2005ben négy munkával szerepelt a Vasi Építészeti Biennálé közönség számára is bemutatott kiállításán. 2008 óta vesz részt Szombathely MJV Önkormányzat Főépítészi Műszaki Tervtanácsának munkájában.

Életútja során Szombathely városában számtalan lakó és középület, műemlék felújítás, ipari épület és városrendezési, fejlesztési munka tervezésében vett részt. A városban számtalan helyen találkozunk építészeti, városfejlesztő munkásságának színvonalas lenyomatával.

Fontosabb tervezési munkák:

Szombathely, Hajdú u. – tömb-rehabilitáció, 3x63 lakás és 10 sorház, 2008., beruházási programterv.

Szombathely, Nyitra u. – ÁMK bővítés és óvoda létesítés, 2009., eng. terv. (U. Nagy Gáborral)

Szombathely, Fő tér – VAOSZ étterem átalakítás és bővítés, 2013, eng. és kiviteli terv. (Horváth Andrással)

Kőszeg, Ambó Gy. u. – 2x4 lakásos beépítés, 2017., beruházási program terv.

Szombathely, Ady tér – közpark és turisztikai fogadóépület létesítése, 2018. beruházási program és engedélyezési terv.

 

Horváth László - BRENNER-DÍJ

„Brenner-díj” adományozható annak a személynek, aki a gazdaság és a városüzemeltetés területén kiemelkedő szakmai munkát végzett. A díjat évente egy személy kaphatja.

2019-ben a díjat Horváth László kapta.

Horváth László okleveles építőmérnök, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei igazgatója Egyetemi tanulmányai befejezése óta, 1980 szeptemberétől megszakítás nélkül dolgozik a Vas megyei közúthálózatot kezelő és üzemeltető Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatóságán, ill. annak jogelőd szervezeteinél. 2011 áprilisában kinevezést kapott a Vas megyei Igazgatóság vezetésére. Az 1580 km megyei úthálózat, kiemelten szombathelyi és városkörnyéki szakaszok napi üzemeltetésének tapasztalatait sikeresen építi be az úthálózat felújítási és fejlesztési terveibe, a forgalombiztonság mindenkori szem előtt tartásával. Szombathely Város Önkormányzata megbízásából az általa irányított szervezet végzi a város területén működő jelzőlámparendszer működtetését, a kor színvonalához igazodó fejlesztését. Irányításával a megye élen jár új költséghatékony burkolat felújítási technológiák alkalmazásában. Kritikus téli helyzetekben mutatott irányító- és szervezőkészségét a társszervek (Megyei Védelmi Bizottság, Rendőrség, Katasztrófavédelem) is minden alkalommal magasra értékelték.

A Közlekedéstudományi Egyesület Vas Megyei Szervezet Társelnöke. Az országos közúthálózat mindennapi üzemeltetési és fenntartási feladataiban évtizedek óta helytálló tapasztalt, valamint fiatal, szorgalmas és tehetséges dolgozók elismeréséről döntő „Útkaparó Páholy” tagja.

A megye és Szombathely város forgalombiztonsága rendkívül fontos számára, ezt elősegítendő, több beavatkozást indított, pl. a 11-es Huszár úti, és a Rohonci úti városi gyalogátkelőhelyek láthatóságának, jobb észlelhetőségének kiépítésére.

 

Sütő Gabriella - HORVÁTH BOLDIZSÁR DÍJ I.

„Horváth Boldizsár-díj” adományozható annak a Polgármesteri Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló személynek, aki a közigazgatás területén a város érdekében, illetve a város polgárainak szolgálatában tartósan kiemelkedő és példamutató szakmai munkát végzett és ezzel közmegbecsülést szerzett. A díj két fokozatban adományozható. Az I. fokozatot évente egy, a II. fokozatot évente legfeljebb kettő személy kaphatja.

A díj I. fokozatát 2019-ben Sütő Gabriella kapta.

A Nagy Lajos Gimnázium elvégzése után került Pécsre, ahol műszaki tanulmányait követően mérnöki és mérnök tanári diplomát szerzett a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán. Ezt követően egy rövid ideig építőipari szakképzésben tanított, majd 1999-ig pécsi tervezőirodáknak dolgozott és önállóan is tervezett. 2000-ben kezdett a közigazgatásban dolgozni. 2003-ban szülővárosába költözött, az Építési Iroda igazgatási ügyintézőjeként kezdte meg Szombathely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalában a munkát. Mai napig is itt dolgozik, jelenleg a Főépítészi Iroda vezetőjeként. Az Építési Iroda ügyintézőjeként hamar megismerte a városban építészként tevékenykedő kollégákat. 2005-től mindezt a Főépítészi Iroda munkatársaként hasznosíthatta. A hivatalban régóta feladata a város helyi védett értékeivel kapcsolatos ügyek gondozása. Szépérzéke, a környezetkultúra iránti vonzalma itt is megmutatkozik. Diplomaterve is egy műemléki épület felújítása volt, tudását a Budapesti Műszaki Egyetem Műemlékvédelmi Szakmérnöki képzésén gyarapította tovább. A Főépítészi Irodán hasznosítani tudta jó kommunikációs készségét, amely az építész kollégákkal és a társhatóságokkal való együttműködésen túl az ügyfelekkel történő kapcsolattartásban, az ő tájékoztatásuk során is elengedhetetlen. Az önkormányzat által létrehozott Építészeti-Műszaki Tervtanács szakmai előkészítése, működtetése szintén feladatkörébe tartozik.

Munkájában precíz, alapos. Készségei jelentik az alapot a helyi építési szabályzattal és településképi rendelettel összefüggő feladatok ellátása során, ahol olyan szabályrendszert kell megalkotni és időrőlidőre felülvizsgálni, amely a lakosságnak, a helyi vállalkozásoknak, a szakmai szempontoknak és a városi érdekeknek is egyaránt megfelel. Munkája elismeréseként 2013-ban megkapta a Horváth Boldizsár- díj II. fokozatát, majd 2017. július 1. napjával irodavezetői kinevezést kapott a Főépítészi Irodára.

Sütő Gabriella közel 20 éves szakmai munkája elismeréseként veheti át a Horváth Boldizsár-díj I. fokozatát.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben