Szakmai út Észak-Magyarországra

SZAKMAI ÚT – ÉSZAK-MAGYARORSZÁG (4 NAP/3 ÉJ)

IDŐPONT: 2024. SZEPTEMBER 26.-29. (csütörtök – vasárnap)

1. nap – szeptember 26. csütörtök: Indulás Szombathelyről 6.00 órakor. Folyamatos utazás rövid pihenőkkel a Tisza tóhoz. Itt megtekintjük a Poroszlón lévő Tisza-tavi Ökocentrumot. A szabadidős élményközpont a Tisza-tó élővilágát és a helyi bioszféra működését mutatja be. Az Ökocentrum épületét Kertai László Ybl-díjas építesz tervezte. Jó idő esetén egy kb. 50 perces motorcsónakos kirándulást teszünk a Tisza tavon, ahol a tó madárvilága mellett megismerkedhetünk egy érdekes, tüskés termésű növénnyel, a sulyommal is. Tovább indulunk Miskolc felé, ahol előszőr megnézzük a Diósgyőri vár – enyhén szólva is megosztó – felújítását. Bár még folyik a kivitelezés, de megpróbálunk bejutni a várba. Ha nem sikerül, akkor csak kívülről tekinthetjük meg. Ezután Miskolc egyik szimbólumához, az Avasi kilátóhoz megyünk. A kilátót 2023-ban felújították. A kilátót Vörös György és Hofer Miklós tervezte, 1963 augusztus 20-án avatták fel. A felújítást Viszlai József Ybl-díjas építész tervezte. A miskolci panoráma megtekintése után elfoglaljuk szobáinkat a Lévay Villa Hotelben Miskolcon. Itt lesz a szállásunk a szakami út alatt. Ezután a belvárosban vezetett városnéző sétát teszünk, megismerjük Miskolc történelmét és a belváros érdekességeit, például a Szinva patak környezetének megújítását, ami 2005-ben került kialakításra szintén Viszlai József tervei alapján.

2. nap – szeptember 27. péntek: Reggeli után Lillafüredre indulunk. Itt megtekintjük a híres Palotaszállót, a Hámori tavat, a függőkertet a vízeséssel. Innen kisvasúttal megyünk tovább, hogy lássuk a Szinva-patak völgyét, ezt a gyönyörű természeti környezetet. A kisvasút végállomásától busszal folytatjuk utunkat az Edelényi Kastélysziget felé. Tárlatvezetéssel megtekintjük Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát, az 1730-ban elkészült barokk kastélyt, majd egy rövid sétát teszünk a felújított kastélykertben – a kastélyszigeten. A kastély megtekintése után az aggteleki cseppkőbarlanghoz megyünk, ahol három órától egy kb. 1 km-es vezetett túrát teszünk a barlangban. A fárasztó nap végén – ha marad időnk - hazafelé menet még megtekintjük Rudabányán a Rudapitecus látványtárat is. Ennek az érdekes, rózsaszínű vasbeton épületegyüttesnek a tervezője Vasáros Zsolt volt. Ezután visszatérünk Miskolcra a szállásunkra.

3. nap – szeptember 28. szombat: Ez a nap a várlátogatások napja. A reggeli után Boldogkő várához indulunk, majd sorrendben a Regéci várat és a Fűzéri várat látogatjuk meg. Mindhárom középkori várat a 2000-es években felújították. Összehasonlíthatjuk a három vár különböző léptékű és felfogásban elvégzett felújításait. A várlátogatások után Füzérradványba utazunk, ahol a Károlyi kastélyt tekintjük meg idegenvezetéssel. A kastély eredetileg reneszánsz stílusban épült, a sok átépítés után ma a romantika és az eklektika hangulatát őrzi. A kastélybelső után a kastélykertet is körbejárjuk túravezetéssel. A gyönyörű angolpark hársfáival, piramistölgyeivel hazánk egyik legkülönlegesebb hangulatú történeti kertje. A kert bejárása után visszaindulunk szálláshelyünkre.

4. nap – szeptember 29. vasárnap: Utolsó napunkon a reggeli után Sárospatakra indulunk. Itt idegenvezetéssel megnézzük a Bodrog partján álló híres Rákóczi várat. A magyar késő reneszánsz kori várépítészet legjelentősebb alkotása még az 500 forintos papírpénzre is rákerült. A Bodrog mellett tovább utazva érünk Tokajba a tokaji aszú hazájába. Itt egy pillantást vetünk a modern magyar építészet egyik leghíresebb épületére, Bán János nyaralójára. A belvárosba érkezve városnéző szabadprogram keretében lehet borokat kóstolni, ebédelni, sétálni. Kora délután indulunk vissza Szombathelyre, útközben egy rövid megállót még beiktatunk. A tatai öreg tó és a Tatai vár körül teszünk egy sétát. Este 8 óra körül érünk haza Szombathelyre.

RÉSZVÉTELI DÍJ: 80.000 FT/fő

(legalább 35 fő jelentkezése esetén)

A VASVÁRMEGYEI ÉPÍTÉSZ KAMARA TAGJAINAK SZAKMAI ÚTJÁT A KAMARA 10.000 FT-TAL TÁMOGATJA, ÍGY A TAGOK RÉSZVÉTELI DÍJA: 70.000 FT/fő

A részvételi díj tartalmazza:

- autóbuszos utazás

- szállás Miskolcon a Lévay Villa Hotelben, négycsillagos szállodában, 2 ágyas, fürdőszobás szobában

- idegenforgalmi adó

- svédasztalos reggeli

A részvételi díj nem tartalmazza:

- egyágyas felár: 25.000 Ft/fő

- vacsora a szállodában nem áll rendelkezésre (a belváros 20 perc sétára található)

- belépőjegyek – tájékoztató ár:

 teljes árú: ~ 30.000 Ft

 nyugdíjas: ~ 25.000 Ft

JELENTKEZÉS: 2024. július 1-jéig

- személyesen a kamara irodai helyiségében (Szombathely, Thököly I. u. 14.) nyitvatartási időben

- telefonon a 06303014149 számon

- e-mailen: [email protected]

A részvételi szándékot a jelentkezés sorrendjében tudjuk elfogadni a busz férőhelyei (45 fő) szerint.