Továbbképzések a MÉK szervezésében - felmérés

Hosszú évek óta felmerülő kérdéskör a továbbképzési rendszer fejlesztése, erről az utóbbi területi elnökök testületi ülésein is többször szó esett.

A továbbképzés rendszerét mind az építész, mind a mérnöki kamarákra nézve a 266/2013. (VII.11.) Korm. rendelet szabályozza, amely legutóbb 2022. elején módosult. Az akkori módosítás egyeztetése során a jogalkotó elfogadta azt, hogy a MÉK és az MMK két eltérő továbbképzési rendszert működtet, nem írt elő alapvető módosítást, így mindkét szervezet megtarthatta a saját addigi rendszerét. Maga a továbbképzés rendszere alapvetően két részből áll: ötévenként egy jogi (korábban kötelező) továbbképzés és a szakmai továbbképzés teljesítéséből. Utóbbi esetében van jelentős eltérés a két kamara működése, illetve a jogszabály végrehajtása között. Míg a mérnököknek évente kötelezően kell részt vennie a kizárólag a mérnöki kamara által szervezetett, díjköteles szakmai továbbképzésen, addig a mi szakmagyakorlóink továbbra is továbbképzési pontot gyűjtenek, évenkénti teljesítési korlát nélkül, ezt szabadon, nagyon sokféle módon megtehetik, teljesíthetik.

A jogi (kötelező) továbbképzések tematikáját a Korm. rendelet meghatározza.

A szakmai továbbképzések esetében vagy mozgástere a kamarának és a szakmagyakorlóknak is. A szakmai továbbképzések pontértékének megállapítására 2014 óta az otir.mek.hu oldalon keresztül történik. Az OTIR fejlesztése 2022-ben kezdődött, 2023 januárja óta megújult funkciókkal, informatikailag biztosabb háttérrel használhatják már nem csupán a pályázók, hanem a szakmagyakorlók is, hiszen az egyéni kérelmeiket is már ezen keresztül adhatják be.

A Szakmai továbbképzési szabályzat módosítását a területi építész kamarák elnökei több alkalommal is megtárgyalták, legutóbb április 5-i ülésükön, módosítása a májusi küldöttgyűlésre a MÉK az itt elhangzott javaslatok alapján terjeszti elő.

A MÉK több éve szervezi a tantermi jogi továbbképzéseket és szakmai továbbképzéseket is, 2020 óta saját online szakmai továbbképzéseink is elérhetőek. A tako.mek.hu oldalon keresztül történő jelentkezéseket és minden ezekkel kapcsolatos ügymenetet teljesen elektronizáltuk az évek során annak érdekében, hogy mind a képzésen résztvevők, mind a területi kamarák adminisztrációját csökkentsük.

2023. év elejétől minden általunk szervezett továbbképzés esetében az résztvevőnek elektronikus elégedettségi kérőívet küldünk ki, a válaszadás teljesen anonim. Itt nemcsak a továbbképzés hasznosságáról vagy az ott elhangzott információk újszerűségéről, hanem az infrastrukturális feltételekről és a továbbképzés megszervezésével összefüggő tevékenységről is várjuk a visszajelzéseket. Lehetőség van további megjegyzések, információk, kérdések megküldésére is.

A képzések monitoringozása során az alábbi tendencia látható a MÉK által szervezett szakmai továbbképzésekről: 2023 januárjától az eddigi szakmai továbbképzéseinken összesen 210 fő vett részt, a kiküldött elégedettségi kérdőíveket 31 százalékuk, 65 fő töltötte ki. A válaszok alapján mind a képzés hasznosságával, mind a továbbképzésen biztosított infrastrukturális feltételekkel 90 százalék volt elégedett, a szervezéssel összefüggő tevékenységekkel pedig majdnem 95 százalék. A „Mennyire felelt meg elvárásainak a továbbképzés összességében?” kérésre adott értékelések átlaga –5,0 pontból – 4,22 pont. A „Mennyire voltak újszerűek a továbbképzésen megismert információk?” kérésre adott értékelések átlaga – szintén 5,0 pontból – 3,83 pont.

A képzések monitoringozása során az alábbi tendencia látható a MÉK által szervezett jogi (kötelező) továbbképzésekről: 2023 januárjától a legutóbbi, Construmán tartott képzésünkig bezáróan összesen 598 fő vett részt, a kiküldött elégedettségi kérdőíveket 46 százalékuk, 275 fő töltötte ki a kért határidőre. A válaszok alapján mind a képzés hasznosságával, mind a továbbképzésen biztosított infrastrukturális feltételekkel 93 százalék volt elégedett, a szervezéssel összefüggő tevékenységekkel pedig majdnem 96 százalék. A „Mennyire felelt meg elvárásainak a továbbképzés összességében?” kérésre adott értékelések átlaga –5,0 pontból – 4,42 pont. A „Mennyire voltak újszerűek a továbbképzésen megismert információk?” kérésre adott értékelések átlaga – szintén 5,0 pontból – 3,96 pont.

Az OTIR fejlesztése és a kérdőívek feldolgozása kapcsán felmerült ismét, hogy az általunk szervezett szakmai továbbképzések érdeklődésre számot tartó témaköreit felmérjük.

Jellemzően az építész tervezők számára van meghirdetve a legtöbb szakmai továbbképzés, belsőépítészek, táj- és kertépítészek, településtervezők számára már jóval kevesebb, így a tagozatok bevonásával – tagozati küldöttgyűléseikhez kapcsolódóan – az elmúlt években több sikeres szakmai napot is szervezhettünk.

A MÉK a területi kamarák szakmagyakorlói és a tagozatok felé felhívással él, hogy a szakmai továbbképzéseit hogyan fejlessze tovább. Kérjük, segítse munkákat az alábbi felmérés május 5-ig történő kitöltésével.

A válaszadás anonim!

Az űrlap itt érhető el:

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben