Változások az építésügyi és örökségvédelmi jogszabályokban

A Magyar Építész Kamara az építésügyet érintő módosításról a Magyar Közlönyből értesült, így az augusztus 17-én már hatályba is léptetett változásokkal kapcsolatban az újonnan megalakult Építési és Beruházási Minisztériumhoz fordult. Az ÉBM megkeresésünkre az alábbi közleményt juttatta el kamaránkhoz:

"A településrendezési és az építészeti-műszaki tervtanácsokról szóló 252/2006. (XII. 7.) Korm. rendelet 2022. augusztus 17-én hatályba lépett módosítása két beruházási kör tekintetében telepített feladatot az Országos Építészeti Tervtanácsra (OÉT). A téves jogszabály-értelmezésen alapuló, valótlan állításokat tartalmazó sajtóhírek miatt szükséges az új szabályok rövid ismertetése.

Egyrészt az OÉT véleményezi az állami magasépítési beruházások megvalósításáról szóló törvény szerinti állami magasépítési beruházás esetében az építészeti-műszaki dokumentációt. Ez a módosítás a folyamatban lévő ügyeket is érinti, tehát az állami beruházások esetében a már megindult építési engedélyezési eljárásokban is szükséges az OÉT véleményének beszerzése.

Másrészt az OÉT véleményezi az 5000 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó épület és az egy építési telken 1500 négyzetméter összes hasznos alapterületet meghaladó és legalább hat lakásból álló többlakásos, új építésű lakóépület építészeti-műszaki dokumentációját. Ezekben az esetekben azonban nem tartalmaz átmeneti rendelkezést a jogszabály, ezért a már folyamatban lévő eljárásokban e rendelkezéseket nem kell alkalmazni, nincs szükség az OÉT véleményének beszerzésére. Az OÉT véleményét kizárólag a 2022. augusztus 17-én és azt követően induló eljárások esetén szükséges kérni.

Az állami beruházások esetén tehát folyamatban lévő ügyben sem adható ki építési engedély. Az építésügyi hatóság előtt folyamatban lévő magánberuházásokat ez nem érinti.

Az új szabályozás hatálya alá nem eső építmények esetén az önkormányzatok településképi véleményezési jogköre nem változik. Az OÉT új feladataival összefüggő véleményezési eljárásokban az illetékes önkormányzati főépítészek részt vesznek."

Az augusztus 17-től hatályba lépett módosításokkal kapcsolatban több kérdés is érkezett hozzánk - elsősorban az OÉT eljárásrendjére és működésére vonatkozóan - így ezeket összegyűjtve ismét a jogalkotóhoz fordulunk.

A rendelet végrehajtásával, technikai lebonyolításával kapcsolatos szabályok megalkotása során a MÉK elengedhetetlennek tartja a részletek pontos kidolgozását, a működési rend megállapítását, az ügymenet hatékony működtetését.

Amint részletes tájékoztatást kapunk, azt honlapunkon közzé tesszük.

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben