Jubileumi ünnepség

„Legyen tanult ember, tudjon rajzolni, legyen képzett a geometriában, ismerje jól a történelmet, szorgalmasan hallgassa a filozófusokat, értsen a zenéhez, ne legyen járatlan az orvoslásban, ismerje a jogászok érvelését, értsen a csillagászathoz” – Harangozó Bertalan kormánymegbízott a római építész, hadmérnök Vitruviust idézte köszöntőjében, majd Hefele Menyhértet hozta példaként, akit Szily János hívott Szombathelyre a püspöki székhely kiépítésére.

Mindkét korban nagy kihívások elé néztek az építészek, kompromisszumokat kellett kötniük, ahogy ma is. A lényeg, hogy jó lelkiismerettel, szakmai méltóságukat megőrizve tegyék mindezt, hangsúlyozta. A Miniszterelnökség támogatta a kiadvány megjelenését, amelyet dr. Hajnóczy Péter, a Magyar Építész Kamara elnöke mutatott be a jelenlévőknek. 1996 őszén alakultak a megyei kamarák – beszélt szerveződésük körülményeiről.  Mint mondta, a könyv az elmúlt negyedszázad látlelete, az utókornak pedig megmutatja, hol tartott éppen a vasi építész kamara. 

A szervezet alapította a Rauscher Miksa-díjat, amelyet minden évben olyan kollégának adományoznak, aki az épített környezet védelméért értékes munkát végez.  Az idei kitüntetett Mátis Barna okleveles építészmérnök. A megújult víztoronyba költözött és decemberig 19-ig látogatható a Vasi Építész Biennálé 2020 kiállítás anyaga.

Forrás: Vas Népe (Tóth Kata)
Fotók: Vas Népe (Cseh Gábor)

Kiemelt képünkön: Harangozó Bertalan, Mátis Barna, Ábrahám Ferenc

Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. Bővebben